ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Непознатото лице на фитоестрогените

Непознатото лице на фитоестрогените

Соя
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
90.00 лв.
Виж ››

Фитоестрогените са нещо, с което всеки, който иска да е здрав, трябва да е запознат. Често именно незнанието е причина за появата на редица заболявания.

Женските полови хормони се наричат естрогени. Техен аналог в природата са фитоестрогените. Те се откриват в някои растителни продукти. Веднъж попаднали в организма, те започват да действат като естрогени както при жените, така и при мъжете.

Фитоестрогените навлизат в организма благодарение на приема на определени растителни източници. Най-големи дози има в соята – най-евтиният, ефективен и лесно достъпен начин за набавяне на растителни протеини. Оттам те попадат и в бирата. Откриват се още в бобовите култури - боб и леща, обвивката на зърнените култури овес, царевица и пшеница, както и в семената и плодовете.

Учените смятат, че е добре мъжете да внимават с приема на фитоестрогени, тъй като могат да доведат до натрупване на женския хормон естроген, което, от своя страна, пък може да потисне секрецията на мъжкия полов хормон - тестостерон.

Резултатите от това може да са от леки (намаляване на мускулна маса), до много тежки (импотентност). Сред по-често проявяващите се са доброкачественото нарастване на млечните жлези, известно като гинекомастия, затлъстяване, възпаление на простатата и цялостен хормонален дисбаланс.

Фитоестрогени

Разбира се, за да се стигне до натрупване на фитоестрогени в мъжкото тяло, приеманите количества растителни източници трябва да са наистина големи. Един от страничните ефекти, който засяга и двата пола, е повишеният холестерол. Естрогенът в организма пречи на образуването на добър холестерол и способства лошия.

Негативното действие на фитоестрогените за човешкото тяло обаче често биват преувеличавани. Контролът над приема им трудно би позволил да се появи какъвто и да било проблем. Освен това те играят важна роля както в женското, така и в мъжкото тяло.

В женският организъм регулират синтеза и компенсират липсата на естрогени до нивото, от което зависи външният вид и здравето на жената. Действието им продължава да бъде изследвано от науката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати