Как времето навън влияе върху кръвното налягане?

Хипертония

Промените във времето влияят както на хипертониците, така и на хипотониците. Най-осезаемо се усеща това в периода на лятото.

В жегите организмът ни губи много сол заедно с потта. Натриевите соли отговарят за задържането на водата в тялото. Загубата им не позволява да се поддържа оптималният тонус. Заедно с това се губят и големи дози калий и магнезий.

През тези дни хората с ниско кръвно налягане трябва да пият повече течности от обикновено, за да балансират този дефицит на соли в организма си. Най-добри за това са слабоминерализираната и газираната вода.

Минерални соли се съдържат в големи количества в компотите от дренки, сливи и джанки. Те са изключително подходящи за повишаване на ниското кръвно налягане на хипотониците, особено през лятото.

Друг вариант за регулация са напитките за възстановяване на водно-солевото равновесие, които спортистите пият. Те са добър източник минерални соли, витамини и органични киселини, които перфектно компенсират отделените с потта вода и соли. Освен това възвръщат загубения тонус.

Хипотониците трябва да се откажат от кофеина през летните месеци. Той води до резки колебания на тонуса и сърцебиене. Освен това е силен диуретик. През лятото може да бъде заменен със сок от портокал, боровинки или чай от мента. Алкохолът също не се препоръчва.

По-засегнати от жегата от хипотониците са само хипертониците. Потенето нарушава водно-солевия баланс в тялото им и кръвта в кръвоносните съдове се сгъстява. У нас повече от 50 % от българите страдат от високо кръвно налягане.

Вода

Хората с този проблем приемат антистенокардитни средства или аспирин, за да разреждат кръвта си през този период. Сред народните средства място намират студеният зелен или билков чай с парченца лимон.

Сред най-добрите чайове за разреждане на кръвта място намира още този от каркаде. Друг вариант е комбинация от равни количества мента и маточина, които се заливат с гореща вода. Оставят се за пет минути. Чаят се пие горещ и студен.

Екзотичен начин за справяне с проблема са намерили арабите. Те пият по 100-150 мл сухо бяло вино, разредено наполовина или на две трети с вода. Питието е идеално за утоляване на жаждата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати