Изворът на младостта са хормоните

Хормони

Хормоните в човешкото тяло са изворът на младостта. Те се отделят от една клетка и действат на разстояние от нея. Това ги прави своеобразни носители на живот.

Хормоните въздействат на всичко в тялото ни – мозъка, сърцето, нервите. Те са в своя пик на действие до 25-тата година. След нея, както и под въздействието на редица фактори като неправилното хранене, стрес, пушене, липса на физическа активност и завишено тегло, се възпира производството именно на хормоните, забавящи стареенето.

Има лесни начини, с които да обърнем това в своя полза. Балансът на хормоните в тялото ни е ключът към младостта. Специалистите са категорични, че усилия в тази насока трябва да се полагат още от младини. Спортът е добро решение за това как да поддържаме високи нива на тестостерон например. Това поддържа тялото в добра форма и ни прави активни и динамични.

Добре е да се обърне внимание на здравословното хранене. Добър вариант е поне един път седмично да се избягва вечерята и да не се яде след залез слънце. Това пази хормона, който тонизира тъканите. Докато спим, той се грижи за възстановяването на клетките. Стресът също трябва да се намали до минимум.

Ефективната програма за поддържане на младостта включва и поддържане на сексхормоните. Наскоро проведено изследване показва, че жените, изживяли повече сексуални авантюри през живота си, на 55-годишна възраст изглеждат с 10-15 години по-млади.

За да забавите появата на бръчки, е добре между 30 и 40-тата година да използвате прогестерон под формата на крем или лечебна паста. Специалистите препоръчват и продуктите от соя, които действат добре на кожата благодарение на фитохормоните в тях. Зеленият чай също е мощно оръжие срещу остаряването. Един от иновативните и изключително мощни препарати е и фитохормонът от детелина.

Фитотерапия

При здравословен живот жените са предпазени от природата до 45 годишна възраст. След това обаче хормоните DHEA и прогестерон започват да отслабват и е нужно да се добавят в режима. Те стабилизират психиката и извеждат излишната вода от организма.

За да се стопира стареенето, след 50-тата годишнина естрогенът трябва да се замени с мелатонин. След 60-тата пък тялото се нуждае от соматотропин, който регенерира клетките на тялото.

Въпреки че са полезни, с хормоните трябва да се внимава. Те се приемат само след цялостни изследвания, които да посочат кой от тях липсва. Освен това е добре да се закупуват от специализираните за това места. Лекарят, който поставя диагнозата, трябва да е специалист, който да прецени нуждата от добавяне на определен хормон.

Безразборният прием на хормони води до странични ефекти, като най-лошият от тях може да е рак.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари