ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Морят ешерихия коли с глад

Морят ешерихия коли с глад

Морят ешерихия коли с глад

Една от най-големите фармацевтични компании в света оповести, че е на крачка от невероятен научен пробив. Специалистите обявиха, че близо до намиране на универсален метод за справяне с едни от най-опасните бактерии - ешерихия коли. Тази бактерия се настанява в дебелото черво на топлокръвни животни и човека и причинява редица неразположения. Заразяването е лесно, а източниците са много.

Методът, който експертите на компанията разработват, буквално оставя коварната бактерия гладна. В нормално състояние, когато микроорганизмът не може да намери витамини, необходими за оцеляването си, той ги синтезира. Този процес се управлява от сегмент от РНК, наричан рибозомен превключвател.

Учените са открили метод как да блокират тази способност. Те са синтезирали молекула, която веднъж влязла в контакт с вредоносните молекули, ги блокира и лишава от способността да произвеждат изключително важния за оцеляването ѝ рибофлавин (витамин В2). Така съвсем скоро бактерията умира от глад.

Новата молекула е наречена рибоцил. Изследванията показват, че тя е толкова мощна, че може без проблем да унищожи повечето и дори всички бактерии в гостоприемника.

Механизмът на действието на новото лекарство обаче е сложен. Тъй като бактериите могат да засекат молекулата, учените използват нейна отслабена форма, която да скрие рибоцила. Тепърва предстои провеждането на опити, които да покажат дали този подход ще успее да заблуди бактериите.

Рибоцилът, за разлика от повечето химикали, които се влагат в новите медикаменти, не е протеин. Той отваря нова врата в изследванията. Тя се прицелва директно към към РНК - нещо, което никоя молекула до момента не е правила. Откритието е забележително и учените смятат да продължат да търсят начини да го използват, както и да повишат ефективността му.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати