Ефективни начини за предпазване от камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са едно от най-неприятните и болезнени състояния изобщо. За да не се появят, е най-добре да предприемете тези лесни превантивни мерки.

Известно е, че до 80% от камъните, които се образуват в бъбреците, са калциеви камъни. Когато калцият в организмът се свърже с фосфат, карбонат или оксалат, се стига до образуването на тези болезнени образувания.

Има няколко ефективни начина за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците. Специалистите по урология са на мнение, че в цитрусовите плодове, особено в лимоните, се съдържат химикали, които помагат за предотвратяване на развитието на камъни в бъбреците.

В киселите лимони се съдържат най-високи нива цитрат, който по принцип се открива във всички цитруси. Това ги превръща в естествени инхибитори срещу образуването на бъбречни камъни. Освен това, киселите плодчета имат способността да повишат нивата на натриев цитрат, което предотвратява образуването на калциеви камъни.

За да предотвратите появата на камъни в бъбреците и за да разбиете вече образували се такива, най-добре заложете на тази рецепта:

Необходими продукти: 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок.

Бъбречни камъни

Начин на приготвяне: Съставките се смесват и се изпиват. Следва пълна чаша с вода, която ще помогне за премахване на неприятния вкус. Процедурата се повтаря три пъти дневно. Нужно е през целия ден да се приемат големи дози вода.

Превенцията е най-важна при пациенти, които вече са страдали от камъни в бъбреците и уретера. При тях вероятността от повторно образуване е по-висока. В такива случаи е добре изваденият камък да се анализира.

В зависимост от резултатите се предприемат превантивни мерки. Те включват определени промени в начина на живот. Те намаляват риска от образуване на нов камък и подобряват цялостното здравословно състояние.

Като начало, трябва да се приемат до 3 л вода на ден, като е добре да се залага на напитки с неутрално ниво на pH. Също така е необходимо да се следят нивата на урина, които се изхвърля. Те трябва да са между 2 и 2.30 л дневно. Цветът ѝ трябва да е светъл.

Добре е също така да се полага физическа активност, да се избягва стрес и да се заложи на балансиран хранителен режим, с разнообразни храни, богати на калций и занижени количества сол.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати