Забравете за горещия душ, вреди на здравето!

Къпане

Горещият душ е перфектният завършек на тежкия работен ден. Той е способен да ни освободи от напрежението и да ни накара да се почувстваме по-добре. Прекалената горещина изобщо не е полезна.

Дерматолозите съветват водата, с която се къпем, винаги да е хладка, не и гореща. Усещането на топлина е предпоставка за увреждане здравето на кожата.

Водата с която се къпем, не трябва да надвишава да превишава 40 градуса. Ако е прекалено топла, кожата се зачервява и се появява усещане за дискомфорт.

Прекалено горещият душ може да отмие естествените мазнини на кожата и да я изсуши. Дългите душове, дори да не са горещи, също водят до изсушаване. Топлата вода отмива и естествените мазнини от косата. Това я прави суха и дори може да доведе до нейното обезцветяване.

Топлата вода има функцията да отваря порите. Тази ѝ функция е полезна само при разкрасителни процедури, когато се локализира само в областта на лицето.

Съветът на специалистите към родителите, е да не къпят децата си с прекалено гореща вода, ако не искат да направят кожата им по-малко чувствителна към кожни заболявания, възпаления, алергии и екземи.

Горещ душ

Установено е, че топлата вода може да доведе до подкожни проблеми. При къпане кръвообращението се засилва, което от своя страна може да предизвика допълнително обостряне на вече налично възпаление и да причини сухота и сърбежи.

Освен всичко друго, високите градуси на водата водят до спад на кръвното налягане. Като следствие може да се появи световъртеж, а в някои случаи да се стигне и до припадък. Това е най-опасно за хората със сърдечни проблеми. Горещата вода може да доведе до хипертония, аритмия и други проблеми.

Един от митовете относно прекалено топлите душове твърди, че те водят до развитие на рак, тъй като хлорът прониквал по-лесно през кожата. Дерматолозите са категорични, че това е напълно невъзможно.

Освен всичко друго е установено, че прекалено високите температури на водата в банята пропорционално увеличават и топлината на тялото. Паралелно с това обаче се намалява киселинността му, в резултат на което са намалените физиологични функции.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати