Защо белите дробове на някои пушачи за по-здрави от на непушачите?

Бели дробове

Въпреки големите вреди, които носи тютюнопушенето, учените констатират и много случаи, в които белите дробове на пушачите са дори по-здрави от тези на непушачите. Изследване в областта разясни на какво се дължи този феномен.

Британски учени са провели изследване, в което са анализирали данните на 50 000 души. Резултатите показват, че има редица случаи, в които при пушачите се забелязват мутации на определени участъци от тяхната ДНК, които са в състояние напълно да компенсират негативния ефект от тютюнопушенето. Именно това е причината някои заклети пушачи да имат по-здрави бели дробове от хора, които никога не са се докосвали до цигара.

Мутациите на участъците в ДНК-то на пушачите отговарят за функционирането на дихателната система. По този начин се намалява риска от поява на хронични болести на белите дробове. Интересното в случая е, че при пушачите, при които подобни мутации липсват, с течение на времето се развиват именно заболявания на белите дробове. Те обаче са характерни и за непушачите.

Пушене

Авторът на проучването професор Мартин Тобин обяснява, че откритите мутирали гени отговарят за развитието на тъканта на белите дробове. Именно тя е тази, която реагира на увреждания. Откритието предизвика небивал интерес в научния свят. Предстоят нови изследвания в областта. Учените смятат, че това ще стимулира разработването на нови препарати за лечение на белодробни заболявания.

След щателен анализ на медицинските картони и генетичната информация на доброволците става ясно още, че хората с добри гени са в по-нисък риск от недъзи от тези с лоши гени.

Въпреки откритието, учените са категорични, че най-добрият начин да се предпазим от заболявания на белите дробове, е да не пушим. Трябва да се има предвид, че и пасивното пушене увеличава риска от развитието на болести на белите дробове при непушачите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати