ezine.bg»Статии»Здраве»Ранният секс води до рак на матката

Ранният секс води до рак на матката

Ранният секс води до рак на матката

Внимание, тийнейджърки и майки! Има връзка между ранното сексуално съзряване и риска от заболяване от рак на шийката на матката!

Това установиха учени от Великобритания, като изводите им бяха публикувани в списанието British Journal of Cancer. Изследването е било поръчано от Международната агенция за изследване на раковите заболявания и в него са взели участие почти 20 хиляди жени.

Ранният секс води до рак на матката

Според експертите ранният секс увеличава риска от развитието на коварното заболяване. Преди да стигнат до извода си, учените се опитали да си отговорят на въпроса защо рискът от рак на шийката на матката е по-висок при по-бедните жени. Това се наблюдава из целия свят.

Оказало се, че бедните момичета започвали да правят секс четири години по-рано, отколкото по-заможните им връстнички.

От значение е и това на каква възраст жената ражда първото си дете.

Според д-р Силвия Франчези, ръководител на изследователската група, резултатите не се отнасят само за младите момичета. Рискът от заболяване е по-висок при жени, които са започнали полов живот на 20, а не на 25 години.

"Според нашето изследване, по-бедните жени започват да водят активен полов живот с около 4 години по-рано. Така че те също така вероятно се заразяват с папилома вирус по-рано, което дава на вируса повече време да предизвика последици, които могат да доведат до развитието на рак", казва тя.

До рак на шийката на матката води човешкият папиломен вирус (HPV). Това е вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Съществуват над 100 различни типа HPV. По полов път се предават 30 типа HPV-вируси, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал.

Срещу HPV-вирусите съществуват ваксини, но те са само за жени до 26 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати