Средиземноморската диета пречи на рака на матката

Средиземноморска диета

Здравословното и разнообразно хранене винаги се е свързвало с добро здраве и превенция от сърдечно-съдови заболявания. Италиански учени доказаха, че добрите хранителни навици могат значително да намалят и риска от рак на матката.

Италианските експерти са анализирали хранителните навици на над 5 000 жени. Резултатите показват, че тези, които се придържат към Средиземноморската диета, са с около 50% по-малко застрашени от рак на матката. Дори тези, които не се придържали стриктно, значително подобрили състоянието си. Изследването се основава само на това какво са консумирали жените по време на изследването.

Специалистите разделили Средиземноморската диета в девет хранителни групи - много зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, житни растения, картофи, риба, мононенаситени мазнини, малко месо и мляко или други млечни изделия. Жените, които избрали да консумират до 9 елемента от нея, намалили риска от рак на матката с 58%. Тези, които следвали 5-6 от посочените, снижили този риск с до 46%. Жените, които избрали едва 4 елемента, не отчели промени в здравословното си състояние.

Резултатите от изследването ясно показва, че придържането към една такава диета може да има огромен ефект за здравето и намаляване на риска от рак на матката.

Годините и гените в голяма част оказват влияние върху риска от развитието на рак, но здравословните навици могат значително да помогнат за намаляването му.

Експертите съветват да се придържаме колкото се може повече към средиземноморската диета. За целта е добре да се консумират повече плодове, зеленчуци, картофи, риба, житни растения, мляко и млечни продукти.

Зехтин

Трябва да се ограничат и месото и алкохола. За оптимални резултати е добре това да се съчетае с отказ от тютюнопушенето, физическа активност, ограничаване на алкохола и поддържане на здравословно тегло.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати