Вирусите ни правят по-умни

Вируси

Оказва се, че смятаните до момента за безполезни ретровируси са от решаваща роля за изграждането на човешкия мозък. Вродените вируси не само не са опасни – те играят решаваща роля за интелектуалното ни развитие.

Изследване на учени от Лундския Университет в Швеция установи, че вродените вируси, които съществуват от милиони години в човешкото тяло, са от основно значение за изграждането на сложните мрежи, които изграждат човешкия мозък. Всъщност те регулират това кои гени и кога ще бъдат изразени.

До момента на учените бе известно, че ендогенните ретровируси съставят около 5% от нашето ДНК. Те бяха разглеждани като ненужни. Учените ги смятаха за страничен ефект на нашето еволюционно пътуване.

Новото изследване обаче показва друго. Оказва се, че ретровирусите играят основна роля в основните функции на мозъка. С течение на годините те са поели цялостния контрол над клетъчния механизъм на мозъка ни. Активират се точно в мозъка, тъй като туморите не могат да се формират в нервни клетки, за разлика от други тъкани, предполагат учените.

Изследователите са подложили на специално наблюдение нервните стволови клетки. Оказва се, че те използват определен молекуларен механизъм, чрез който управляват активационните процеси на ретровирусите. Откритието дава много по-ясен, но и по-сложен поглед върху най-важните механизми на ключови функции на нервните клетки.

Интелект

Изследователите са наблюдавали как тези вируси се активират единствено в мозъчните клетки и имат важна регулаторна роля. По-задълбоченото изследване на ролята на ретровирусите ще допринесе за разгадаването на много от загадките, които стояха пред учените до момента.

Освен това подобни изследвания ще помогнат да се разгадае функцията на различни заболявания, свързани с генетични фактори. Това, от своя страна, може да допринесе в опитите за намиране на адекватно лечение.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати