ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Градският шум ни прави дебели

Градският шум ни прави дебели

Напълняване

Епидемията от затлъстяване, широко разпространила се и измъчваща съвременните общества, намери ново и съвсем различно от досега изложените обяснения, пише шведският ежедневник Суеден тодей.

Ново проучване на учените от Стокхолмския държавен университет твърди, че градският шум, който с всеки изминал ден като че ли става все по-голям, ни прави дебели.

Учените, провели редици тестове и изследвания по темата, смятат, че шумът от автомобили, влакове и самолети увеличава в пъти риска от затлъстяване. Те обосновават твърдението си на база данните от няколкогодишно наблюдение върху ежедневния живот на малко повече от 5100 шведи.

Учените са се съсредоточили в изследването си в определянето на влиянието именно на един от най-големите дразнители в градската среда – шума от автомобилите, влаковете и самолетите.

Екипът е стигнал до извода, че при хора, които постоянно са изложени на въздействието на един от трите източника на шумово замърсяване, при ниво най-малко 45 децибела, вероятността за увеличение на обиколката на талията е с 25 процента по-голяма. Процентът нараства два пъти, ако хората са изложени на въздействието и на трите източника.

Шум

Според шведските учени интензивността на градския трафик спомага на организма за по-бързото и всеобхватно усвояване на калориите. Това от своя страна води до директно натрупване на телесни мазнини. Главна причина според тях са хормонът кортизол и стресът, идващ от неспокойството, породено от градската шумотевица.

В специално изготвен по проекта на шведите филм, направен съвместно с Американското химическо общество, се показва как стресът провокира увеличено производство на кортизол.

Причина за това е нуждата на организма от самозащита от дразнителите, какъвто е шумът от транспортните средства. Колкото по-дълго нивата на кортизол останат високи, толкова по-склонен е човек да се разболее, като наред с това се увеличава апетитът към мазни храни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати