Алкохолът и диабетът

Диабет
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-24%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Повечето хора с диабет са наясно с това как различните храни засягат нивата на глюкозата в кръвта, но за алкохола не са сигурни до каква степен той е безопасен. Разбира се, надали съществува лекар на света, който да препоръчва на страдащите от диабет да употребяват спиртни напитки. Още повече ако болният взима някакви препарати за понижаване нивото на захар - инсулин или таблетки.

Поради потенциалното въздействие на алкохола върху нивата на кръвната захар и риска от повишаване на теглото на пациенти с диабет не се препоръчва да употребяват спиртни напитки в големи количества. Тоест, консумацията на алкохол при диабет се допуска само при спазване на определени условия поради опасността от поява на хипогликемия.

Когато пиете алкохолна напитка, алкохолът се придвижва бързо в кръвния поток, без да се метаболизира в стомаха. Пет минути след първото питие има достатъчно алкохол в кръвта, за да може да се измери.

Алкохолът се метаболизира от черния дроб и за преработката на едно питие са необходими два часа. Ако пиете по-бързо, то тогава излишъците се движат чрез кръвния поток към други части на тялото, най-вече към мозъка.

Ако сте на инсулин или друго перорално лекарство за диабет, което стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин, консумацията на алкохол може да доведе до опасно ниски нива на кръвната захар, тъй като черният дроб трябва да преработва алкохола, вместо да върши основната си работа да регулира кръвната захар.

Алкохол

Вече е известно, че диабетът увеличава риска от чернодробно заболяване. Лошият контрол на кръвната захар може да доведе до рак или увреждане на черния дроб.

В случай че не можете да се откажете напълно от този навик, добре е да вземете някои предпазни мерки, с които да намалите вредата от алкохола. Не забравяйте, че всяка спиртна напитка трябва да се приема бавно.

Препоръчително е да се консумира заедно с храна, в резултат на което усвояването ѝ от организма значително се забавя. Броят на напитките, консумирани в един и същи ден, трябва да бъде сведен до минимум. Влиянието на алкохола върху организма може да бъде занижено чрез смесването му с вода.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати