ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Откриха най-страшните заплахи в градовете

Откриха най-страшните заплахи в градовете

Нина НордНина Норд
Джедай
2k363
Замърсяване
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Американски учени откриха каква заплаха може да представлява животът в града и как да се борим с нея. Освен електромагнитните полета, които са предизвикани от битови уреди като микровълнови печки, телевизори и компютри, за чиято вреда учените все още не са на едно мнение, те са открили още няколко наистина сериозни заплахи.

Прахта, която се натрупва в дома, предизвиква безпричинна хрема и дразнене на очите. Можем да се борим с нея най-вече с дълго проветряване на стаите и задължителен абсорбатор по време на работа на кухненската печка. Помещенията трябва редовно да се изчистват с влажни кърпи.

Органичните замърсители, които са най-вече различните видове бои, почистващи препарати и освежители за въздух, предизвикват главоболие, загуба на ориентация.

Все по-тежки случаи влияят върху черния дроб и водят до наистина сериозни заболявания. Най-важният метод за борба с тези заплахи е правилното им съхраняване. За по-добра изолация всяка опаковка с подобен химикал може да бъде сложена в отделно найлоново пликче.

Цигари

Пестицидите се появяват в дома ни в резултат на използването на различни средства за борба с вредните насекоми и гризачи. Те предизвикват дразнене на очите, носа и гърлото, могат да увредят централната нервна система и бъбреците.

По възможност веднага след употреба изхвърлете остатъка от препарата и добре проветрете помещението. Винаги съхранавайте в отделен найлонов плик дрехи, с които работите в градината, и особено тези, с които пръскате овошките срещу паразити.

Високата концентрация на олово, което дишаме от автомобилните изпарения, се отразява най-вече на здравето на децата. Може да имат проблеми с координацията и да се влоши умственото им развитие. Оловото се съдържа също така и в някои бои, затова никога не ги употребявайте за вътрешно боядисване.

Почистване

Микробите, които се развъждат върху влажни стени, подове и тавани, а също и върху влажни килими и мебели, се развиват бурно и благодарение на поглъщатели на миризми, климатици, домашни животни. На влажно и топло се размножават много организми, които представляват истинска заплаха за човешкото здраве. Най-често те предизвикват заболявания на дихателната система.

Най-добрият начин да се отървем от тях е да сложим в помещението влагопоглъщател и често да тупаме килимите и всички видове покривала, както и да проветряваме редовно.

Естествено, учените не са забравили и вредата от тютюневвия дим. Последствията от престой в помещение, обгазено от цигари, са главоболието, хремата, проблеми със зрението и сърцето. Затова, ако редовно се пуши в помещението, то трябва редовно да се проветрява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати