ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Честото събуждане влошава настроението

Честото събуждане влошава настроението

Спане

Резултатите от ново проучване показват, че честото събуждане може да доведе до много по-негативни последици, отколкото липсата на сън.

Учени от медицинския университет Джон Хопкинс в Балтимор проведоха проучване, резултатите от които са категорични, че има нещо по-лошо от липсата на сън и това е честото събуждане. То се отразява негативно както на здравето, така и на настроението.

В проучването участие са взели 62 души. Те били разделени в три групи, всяка от които била поставена под различни условия на сън. Тяхното поведение било изследвано в продължение на три вечери.

Първата тестова група хора била подложена на принудително будене. Още след втората вечер те показали спад с 31% в позитивното мислене. Втората група трябвало да си ляга късно. При нея спадът в настроението бил само 12 % за същия период. В третата група нямало разлика, тъй като тя спяла, без да се притеснява.

Патрик Финан, психиатър и изследовател на човешкото поведение от университета в Балтимор, обяснява това с фазите на съня. Когато той бива прекъсван, човек няма възможност да напредва в тях и не достига до състоянието на дълбок сън, което в крайна сметка е ключово за това да си починем пълноценно.

Събуждане

Хората, които се будят през нощта по една или друга причина имат по-кратки периоди на дълбок сън. Това се отразява най-вече на нивата на енергия, чувството на отзивчивост и доброто настроение.

От друга страна е установено, че рязкото събуждане може да е индикация за наличието на здравословен проблем. Повечето от хората, които се будят по няколко пъти на нощ за няколко секунди, дори не го осъзнават. По този начин съзнанието проверява дали околната среда е безопасна.

Когато има наличие на определен здравословен проблем, рязкото събуждане се предизвиква от нарушение на съня, което се регистрира от съзнанието.

Сред най-честите причинители на рязкото събуждане са мускулните крампи, сънната апнея, нощни главоболия, скърцане със зъби и болки в ушите. Безпокойството, негативните мисли и стресът - също.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати