Мийте зъбите си на тъмно за по-добър сън

Миене на зъби

Здравият и необезпокояван сън може да бъде постигнат много лесно. Нужно е само да миете зъбите си на тъмно преди лягане.

Ръсел Фостър, професор по неврология към Оксфордския университет пояснява, че има няколко основни неща, които разбиват съня ни. В основата на всичко стои светлината преди лягане. А начинът да се справим с всяко неразположение, може да се окаже много проста.

Ярките светлини събуждат човешкия организъм. Именно те стават причина да не можем да си отпочинем достатъчно. Учените са установили, че изкуствената светлина действа потискащо на съня, като действа директно на невроните. По този начин бдителността се повишава и имаме различни проблеми със съня.

Свечеряването и залезът предразполагат мозъка към отпускане и почивка. Всичко обаче се проваля, когато пуснем изкуственото осветление. Според професор Фостър много по-добре би било да мием зъбите си на изгасено осветление в банята. По този начин тялото ще се подготви за предстоящото отпускане.

Зъби миене

Проблемите със съня в последно време зачестяват. Поради това, освен миенето на зъби на тъмно, учените дават още няколко базови съвета по въпроса. Те препоръчват да създадем рутина преди лягане, която да следваме стриктно.

Това включва отпускане преди лягане, затъмнена обстановка и подходяща температура между 18 и 20 градуса. Всички вещи, които могат да попречат на заспиването, като смартфони и лаптопи, не трябва да бъдат в спалнята.

Дълбокото дишане, отпускането на мускулите и изчистването на съзнанието от безсмислени размисли, също подпомага процеса на заспиване и здравия сън.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари