Причини за повишени нива на левкоцити в кръвта

Кръв

В организма на всеки човек текат 5-6 литра кръв, които снабдяват тъканите и органите на тялото с кислород и хранителни вещества. Елементите, които се съдържат в нея, са толкова важни, че установяването на лабораторните им стойности дава важни указания за редица заболявания.

Изследването на левкоцитите е един от най-често използваните диагностични тестове в клиничната практика. Прави се като част от профилактични изследвания и при редица болестни състояния, които могат да дадат отражение в броя на белите кръвни клетки.

Левкоцитите са белите кръвни телца, които имат важна роля за отбранителните сили на организма. Произвеждат се в костния мозък и участват активно в неутрализирането на попадналите в организма микроби.

Те се изследват при съмнение за инфекция. Всъщност, точно бактериалните инфекции са една от най-честите причини за увеличаването им.

Разбира се, съществуват редица други фактори, които имат пряка връзка с увеличения брой бели кръвни телца. Повишените нива могат да се дължат на остри инфекциозни заболявания, паразитни инвазии, алергични реакции, автоимунни заболявания, левкемия, тумори, асептични възпалителни процеси, дехидратация (обезводняване), бременност, менструация и други.

даване на кръв

В кръвта на възрастните левкоцитите нормално са между 4000 и 10 000 на микролитър. При децата обикновено се установяват по-високи стойности – при новородените до 30 000, а при учениците – до 15 000 на микролитър. При здрави индивиди лимфоцитите съставляват от 20 до 48% от клетките от белия кръвен ред.

Имайте предвид, че е съвсем нормално след активни физически занимания и при психични натоварвания броят на левкоцитите леко да се повиши.

Лимфоцитозата на свой ред е състояние, при което има абнормно повишаване на нивата на циркулиращите лимфоцити в кръвта. Тя може да бъде 3 вида: моноклонална – вследствие на лимфопролиферативно заболяване; поликлонална – обикновено е вторична, вследствие на инфекция или възпаление; персистираща – среща се най-вече при тумори, тютюнопушене и хронични инфекции.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати