ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ужас! Вече се заразяваме с рак

Ужас! Вече се заразяваме с рак

Зарази

Американски медици регистрираха първия случай на заразен с рак човек. Това отваря нова страница в изучаването на заболяването и неимоверно завишава риска от заразяване със страшната болест.

41-годишен мъж от Колумбия преживял ХИВ, следствие на което имунитетът му бил неимоверно спаднал. Това позволило в организма му да постъпи паразита тения джудже.

Мъжът постъпил в болница с кашлица, треска, отпадналост и загуба на тегло. Симптомите не се повлияли по никакъв начин през следващите месеци лечение.

Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ изследвал пациента и се оказало, че мъжът има тумори в белите дорбове и черния дроб, надбъбречните жлези и лимфните възли. Раковите клетки обаче били прекалено малки за човешки. Проведените анализи направо поразили медиците. Оказало се, че те са постъпили в организма чрез попадналата в него тения джудже.

До момента бе известно, че тенията може да предаде рак на животни като кучета, мекотели и тасманийски дявол. Това обаче е първият случай, в който рак бива предаван на човек от паразит.

Последвалите изследвания потвърдили, че раковите клетки, възникващи в паразита тения джудже, са преминали в организма на гостоприемника. За съжаление малко след като открили ДНК на тения джудже в туморите, пациентът починал.

Откритието изключително много притеснило учените. То ясно показва, че хората с отслабен имунитет са в много по-голяма опасност от това да заболеят от рак. Освен това в най-голяма опасност попадат слабо развитите страни, където тенията джудже се среща почти навсякъде.

Въпреки това авторите на изследването са категорични, че подобна зараза е изключителна рядкост. От друга страна, паразитът е разпространен по целия свят, а заболелите от ХИВ са милиони. В световен мащаб тенията джудже поразява 75 млн. души годишно, което я прави най-разпространен паразит в света. Това налага допълнителни и много по-прецизни тестове по въпроса.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати