Малариен протеин лекува рака

Медицина

Учените са открили уникален метод за лечение на рака. Оказва се, че маларийните протеини в комбинация с токсин могат да лекуват до десет вида рак.

До иновативния метод за лечение стигнали канадски и датски учени, които търсели начин да се справят с маларията при бременни жени. Вместо него те открили нещо също толкова значимо.

Учените установили, че маларийният паразит, който се свързва с плацентата при бременните клетки, е с абсолютно същата структура, като един от въглехидратите, открити в раковите клетки. Това дало идея на учените да създадат малариен паразит, заразен с токсини, който да по презумпция трябвало да се залепи към плацентата.

Оказало се, че създадената комбинация открива раковите клетки, преди да бъдат абсорбирани от болните клетки. В този момент токсинът се освобождавал и задейства поредица от процеси, които в крайна сметка водят до смърт на раковите клетки. Опитите показали, че маларийният протеин се прикрепя единствено към тумора, без значително да се свързва с друга тъкан.

Приликите в растежа на тумора и този на плацентата се наблюдават от десетилетия. Плацентата е органът, който израства за няколко месеца до приблизително килограм. Тя доставя храна и кислород на ембриона в относително чужда среда. Туморите на практика правят абсолютно същото.

При проведените тестове с болни от рак мишки лекарите използвали функцията на въглехидратите. Те са нужни на плацентата за бърз растеж, което важи в пълна сила и за раковите тумори. Поради това те направили нещо много просто – комбинирали маларийни паразити с ракови клетки. Те реагирали на рака както се очаквало – прикрепили се към него, както по принцип правели с плацента. И го унищожили.

Последвалите тестове показали, че маларийният протеин може да атакува до 90% от човешките тумори – от мозъчните до левкемията. Те доказано лекуват неходжкинов лимфом, рак на простатата и метастатичен рак на костите. Ироничното е, че единственият недостатък на иновативното лечение е, че то няма да бъде подходящо за бременни жени.

Откритието ще може да бъде тествано върху хора след най-малко 4 години. За целта Университетът в Копенхаген е създал биотехнологична компания – VAR2pharmaceuticals, в която ще бъдат провеждани нужните изследвания и тестове. Там ще бъде установено дали човешкият организъм ще може да понесе нужните дози и дали няма да се проявят странични ефекти.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати