Вече оперират човешкия геном

Геном

Американски специалисти са провели уникална по рода си интервенция. Те са успели да направят първата в света операция на човешки геном.

Геномът се открива във всяка човешка клетка. Поради това проведената интервенция се нарича операция само условно. До момента учените са успявали да манипулират гени само в едно измерение. Чрез използваната в този случай технология триизмерната подредба на гените в клетката е изменена. Така учените са успели да изменят целите шаблони ДНК.

Учените обясняват, че за да се побере в клетката, геномът се сгъва по различни начини. Това как е нагънат той, показва колко дълъг е и каква функция извършва. ДНК клетките могат да са мозъчни, кръвни и костни, като всяка от тях изпълнява различна задача, в зависимост от това как е подреден геномът.

Американски изследователи са провели първата в света манипулация, в която са променили нагъванията на генома. По този начин те променят активните гени в клетките – да ги включват и изключват, което до момента не бе правено никога.

Генетичните проблеми възникват по няколко причини, повечето от които са свързани именно с нагъването на генома. Новият метод предлага разрешаване на този проблем.

ДНК

Успешната операция на геном дава големи надежди, че в бъдеще генетичните заболявания ще могат да се лекуват напълно. Учените обаче са категорични, че докато методът започне да се използва в медицината, трябва да извърви доста дълъг път.

Въпреки това той е изключително перспективен и може да се превърне във важно средство в борбата с генетичните заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати