Три чаши чай на ден срещу остеопороза

Пиене на Чай

Учените са открили сигурен метод за превенция срещу остеопорозата. Оказва се, че пиенето на три чаши чай на ден намалява с до една трета риска от фрактури на бедрената кост и значително подобрява здравето на костите.

Крехките и чупливи кости могат да бъдат подсилени само с един единствен навик – приемът на три чаши чай дневно. Най-добър за това е черният чай. В него се съдържат флавоноиди, които освен че забавят стареенето, предпазват и от проблеми с костите.

С подобни качества се отъждествява и зеленият чай. Установено е, че флуоридът в него забавя загубата на костна маса, а флавоноидите подобряват състоянието ѝ. В зеленият чай има още полифеноли и танини, които също спомагат за подобряване на общото здраве на костите.

Изследване проведено във Великобритания показва, че всяка трета жена и един на 12 мъже развиват остеопороза в даден момент от живота си. Днес болестта вече е засегнала около три милиона души. В най-рисковата група попадат жените и най-вече тези, които пушат, пият и имат генетична предразположеност.

Чай

В проведени анкети участниците били запитани за количествата чай, които поемат ежедневно. Оказало се, че жените, които приемат по три или повече чаши чай всеки ден са с 30% по-малко застрашени от остеопороза от тези, които приемат само по една чаша или не пият чай изобщо. Специалистите са изчислили, че всяка чаша чай понижава риска от травми с около 10 %.

Освен пиенето на чай, от решаващо значение са навиците на младини. Ако сте се хранили нездравословно и рядко сте прибягвали до физическа активност, то сте в много по-голям риск от развитие на заболяването.

Тестовете оборват някои от досегашните твърдения, че чаят и кафето са сред напитките, които причиняват костни заболявания.

Кофеинът е сред компонентите, които спомагат за изхвърляне на излишните нива калций от организма, а съдържащите се активни съставки в чая противодействат на този ефект. Така се получава баланс, който е полезен за костната структура.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари