ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Три чаши чай на ден срещу остеопороза

Три чаши чай на ден срещу остеопороза

Пиене на Чай

Учените са открили сигурен метод за превенция срещу остеопорозата. Оказва се, че пиенето на три чаши чай на ден намалява с до една трета риска от фрактури на бедрената кост и значително подобрява здравето на костите.

Крехките и чупливи кости могат да бъдат подсилени само с един единствен навик – приемът на три чаши чай дневно. Най-добър за това е черният чай. В него се съдържат флавоноиди, които освен че забавят стареенето, предпазват и от проблеми с костите.

С подобни качества се отъждествява и зеленият чай. Установено е, че флуоридът в него забавя загубата на костна маса, а флавоноидите подобряват състоянието ѝ. В зеленият чай има още полифеноли и танини, които също спомагат за подобряване на общото здраве на костите.

Изследване проведено във Великобритания показва, че всяка трета жена и един на 12 мъже развиват остеопороза в даден момент от живота си. Днес болестта вече е засегнала около три милиона души. В най-рисковата група попадат жените и най-вече тези, които пушат, пият и имат генетична предразположеност.

Чай

В проведени анкети участниците били запитани за количествата чай, които поемат ежедневно. Оказало се, че жените, които приемат по три или повече чаши чай всеки ден са с 30% по-малко застрашени от остеопороза от тези, които приемат само по една чаша или не пият чай изобщо. Специалистите са изчислили, че всяка чаша чай понижава риска от травми с около 10 %.

Освен пиенето на чай, от решаващо значение са навиците на младини. Ако сте се хранили нездравословно и рядко сте прибягвали до физическа активност, то сте в много по-голям риск от развитие на заболяването.

Тестовете оборват някои от досегашните твърдения, че чаят и кафето са сред напитките, които причиняват костни заболявания.

Кофеинът е сред компонентите, които спомагат за изхвърляне на излишните нива калций от организма, а съдържащите се активни съставки в чая противодействат на този ефект. Така се получава баланс, който е полезен за костната структура.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати