Биреното коремче е изключително опасно!

Бирено Коремче

Биреното коремче е опасно за всички – както за хората със свръхтегло, така и за слабите. Американско проучване е установило, че мастните натрупвания около талията повишават риска от преждевременна смърт.

Д-р Франсиско Лопес-Хименес от клиниката Майо в град Рочъстър, щата Минесота и екипът му са провели 14-годишно изследване относно зависимостта между мастните натрупвания в различните части на тялото и заболяванията.

Резултатът доказал, че американците с нормално тегло, но с концентрирани мастни натрупвания около талията, са по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с тези, чиито тлъстинки са концентрирани по бедрата и ханша.

В изследването участие са взели 15 хил. мъже и жени с разнообразен индекс телесно тегло. В периода на 14-годишното изследване 3 200 от тях починали.

Събраните данни показали, че хората с по-големи талии живеят по-кратко. Най-осезаемо се наблюдавало това при мъжете, чиято форма наподобявала ябълка.

Те били около два пъти по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с мъжете с крушовидна форма на тялото. Проведените кръвни тестове показали, че хората с т.нар. бирени коремчета имат завишени нива на триглицеридите и кръвната захар. Освен това било установено, че в най-голям риск попадат мъжете с талия над 102 см и жените от 88 см нагоре.

Дебел корем

Наблюденията на д-р Хименес доказват, че не стрелката на кантара, а разпределението на тлъстините е от съществено значение за здравето. Когато талията е по-широка от ханша, човек е много по-предразположен към развитието на болести.

Учените искат да обърнат внимание на тези, които попадат в здравословните параметри по стандартите на индекса на телесната маса и не смятат, че има повод за притеснение.

Това в някои случаи може да се окаже доста коварна заблуда, тъй като ако има натрупване на тлъстини в коремната област и фигурата наподобява ябълка, то това е сигурен повод за притеснение.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати