Ножица редактира гените ни!

ДНК ножица

Учени са открили изключително лесен и същевременно невероятен метод за редактиране на ДНК-то на всякакви живи организми, включително и хората. Това ще става чрез механизъм, открит при едноклетъчните, който ще действа на принципа на ножицата.

Идеята идва от статия на младия биолог Фън Чджан, публикувана през 2013 година. Тя предизвика истинска революция в света на генното инженерство, което, от своя страна, доведе до бум в изследванията и търсенето на иновативни методи.

Новият метод се нарича CRISPR. Той се е появил при поставянето на вирусните бактериофаги и бактерии едни срещу други. Бактериофагите са с по-малки размери от бактериите, но имат способността да ги унищожават.

Те нападат клетката и откриват щамовете на инфекциозните агенти, с които вече са се срещали техните предци. Те подават към разпознатия участък код на вирус фрагмент, който подобно на ножица унищожава врага, като срязва веригата. По този начин те могат да редактират гена, както им бъде зададено.

Най-трудната задача пред учените била да се научат как да управляват системите, които използват белтъка като ножица. С времето те успели да направят това и да изрязват генетични грешки, както и да изменят ДНК-то. Те усвоили и най-трудното – да добавят фрагменти ДНК в различни клетки.

През годините от 2013 години насам всички опити на учените били насочени към това да се подобри точността на инструмента. Оказва се, че екипът на Чджан отново печели надпреварата.

Учените са успели да прехвърлят стотици фрагменти, които реално могат да послужат като молекулярна ножица. Те имат по-малки размери, което облекчава преноса на молекулите в зрелите клетки. Резултатът от това ще е по-лесен и евтин метод за редактиране на гените.

Работата в търсенето на нови методи за редактиране на гени няма да спре, категорични са учените. Сферата е изключително всеобхватна и не се знае още колко по-добри ще се окажат инструментите в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
futurehealth
futurehealth
14.09.2018 21:28
Интересно!
0
0