Революционно! Гъбички в мозъка са причината за Алцхаймер

Алцхаймер

Установено е, че Алцхаймер, подобно рака и инфаркта, са болести на развитите държави. Те поразяват най-вече възрастните хора. След 65 години рискът от развитие на Алцхаймер се удвоява на всеки 5 години. Колкото по-дълго живее един човек, толкова по-застрашен е той от развитие на деменция.

В световен мащаб днес заболелите от коварната болест са над 45 милиона. Броят им варира, тъй като Алцхаймер е трудна за диагностициране. Тя се проявява с видими симптоми чак в късните си стадии.

До момента учените нямаха представа какво може да предизвика развитието ѝ. Те са забелязали, че с годините в мозъка се трупа белтъчна плака, която бавно убива невроните. Логично бе направено предположението, че натрупването на белтък е сред естествените биохимични процеси, които протичат в човешкото тяло при остаряване.

Оказва се обаче, че това не е така. Има редица причини, които обуславят развитието на болестта. До Алцхаймер могат да доведат комплекс от фактори, като бактериални и вирусни инфекции, травми на главата и такива като пиене на алкохол и пушене.

Испански учени са открили още една и може би най-основна причина за поява на заболяването. Според ръководителят на проекта д-р Луис Караско от Мадридския университет това е гъбичната инфекция.

Учените са изследвали мозъчна тъкан от 25 души на хора на възраст над 60 години. Резултатите показват, че при 11 от тях, които починали на възраст от 61 години, няма следи от заболяването. Останалите 14, които били на средна възраст 82 години, страдали от Алцхаймер. При изследване на техните проби било установено, че при всеки един от тях се наблюдава наличието на гъбички между невроните. Нито един от първата група не бил засегнат от подобна инфекция.

Доктори

Пред учените днес стои въпросът дали откритите гъбички предизвикват развитието на болестта или просто се развиват в болния мозък. Д-р Караско обаче е категоричен, че има голяма вероятност именно те да са в основата на развитието на заболяването. Болестта се развива бавно също като нелекуваните гъбични инфекции.

При заболелите се наблюдава наличието на същите инфекции, които може да предизвика и една гъбична инфекция. Дори кръвоносните съдове се увреждат по същия начин, както следствие на подобна инфекция.

Учените са категорични, че ако се докаже, че причинителят на Алцхаймер са гъбичките, това ще е най-добрият вариант. В наши дни съществуват мощни методи за лечение на тези инфекции, които ще помогнат за кардинално справяне със заболяването.

Противниците на теорията обаче смятат, че гъбичките се развиват в следствие на болестта. Тя уврежда кръвно-мозъчната бариера на мозъка и го прави беззащитен към атаките на всякакви външни фактори.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати