ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Хематом в матката по време на бременност

Хематом в матката по време на бременност

Бременна
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

По време на бременността абсолютно всяко отклонение от пълното здравословно състояние е много тревожно - особено когато става въпрос за проблеми с плацентата. Хематомът в матката е точно такъв проблем.

Преждевременното отлепване на плацентата може да бъде частично и пълно. При отлепване около ръба на плацентата се получава външно кръвотечение – кръвта изтича между плодните обвивки и вътрешната маточна повърхност. Това е по-честият вариант (80%).

При отлепване на централни части на плацентата се образува хематом между нея и матката – ретроплацентарен хематом. В този случай няма външно кръвотечение.

Етимологията на заболяването не е напълно изяснена. Съществуват няколко състояния, които се съпровождат често с тази патология: миома в близост до мястото на прикрепяне на плацентата, къса пъпна връв, тютюнопушене, травма (особено от пътно-транспортно произшествие), повишено кръвно налягане на майката.

Оплакванията на жената зависят от степента на аблация. При леките форми отлепването е по-малко от 1/4 от площта на плацентата, а при тежките – повече от 2/3. Наблюдава се повишен маточен тонус, който не позволява с палпация на корема да се опипат детски части. Болка има при ретроплацентарен хематом. При изтичане на кръвта навън болката или липсва или е слаба, локализирана в областта на кръста.

Хематом в матката по време на бременност

Ето защо пътуването със самолет на бременни след седмия месец е изключително рисковано и се позволява само с разрешение на наблюдаващия бременната жена акушер-гинеколог. При намаляване на атмосферното налягане се увеличава налягането в матката, провокират се контракции и рискът плацентата да се отдели е изключително голям.

Трябва да се има предвид, че бременността е едно утежняващо състояние и всички предишни и новопоявили се заболявания по време на бременността могат да протекат с усложнения. Жените във всичко трябва да бъдат умерени - от нищо да не се лишават, но и с нищо да не прекаляват. Това е формулата за една наистина успешна бременност.

След влизане в шестия месец почивайте в легнало положение поне по час дневно, разхождайте се пеша, без да се натоварвате твърде много, избягвайте шофирането и пътуването на далечни разстояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати