ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кои са хормоните на щитовидната жлеза?

Кои са хормоните на щитовидната жлеза?

Щитовидна жлеза
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Щитовидната жлеза има изключително важно значение за живота на човек от вътреутробното му развитие и през целия му живот. Самият орган има форма на пеперуда и е разположена по предната повърхност на трахеята.

Щитовидните хормони са необходими за нормалното развитие на мозъка, най-вече през първите 3 години от живота. Ако щитовидната жлеза на едно бебе не произвежда достатъчно хормони (вроден хипотиреоидизъм) се стига до умствено изоставане.

Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони, които съдържат йод – основна съставка за синтеза на хормоните. Те участват в почти всички обменни процеси в организма и регулират много от тях.

Общ тироксин (Т4)

Голяма част от тироксина в кръвта се свързва с протеин, наречен глобулин. По-малко от 1% от тироксина е свободен. Изследването на общия тироксин включва изследване на свободния и свързания тироксин, като ефект върху функциите на организма има само свободния такъв.

Трийодтиронин (T3)

Голяма част от Т3 в кръвта е прикрепен към тироксин-свързващ глобулин. По-малко от 1% от Т3 е несвързан. Изследването на Т3 в кръвта измерва едновременно свързания и свободния трийодтиронин, който има по-силен ефект от Т4 върху обмяната на веществата, въпреки че нормално нивата на Т3 са по-ниски от тези на Т4.

Хапчета

Свободен тироксин (FTI, FT4)

Свободният тироксин може да бъде измерен директно или да бъде изчислен като индекс на свободния тироксин (FTI). Този индекс определя свободния тироксин в съотношение със свързания. С помощта на този индекс може да се открие дали отклоненията в Т4 не се дължат на тироид-свързващия глобулин.

По принцип всеки един проблем с щитовидната жлеза се отразява на месечния цикъл, настроението и жизнения тонус. Понякога признаците се взимат погрешно за навлизане в периода на менопауза. Профилактичните прегледи на щитовидната жлеза започват от 35-годишна възраст.

Състоянието ѝ трябва да се проследява поне веднъж на 5 години, при положение, че не са установени проблеми или липсват оплаквания. Понякога при проблеми с щитовидната жлеза се усеща притискане в гърлото, затруднено е преглъщането, така че бъдете внимателни с тези признаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати