Откриха нов ген, виновен за Алцхаймер

Алцхаймер
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Едно от най-честите невродегенаративни заболявания сред възрастните хора е болестта на Алцхаймер. Тя засяга паметта и поведението. В последните десетилетия заболяването се среща все по-често, а възрастта на засегнатите от него намалява. Световноизвестният писател сър Тери Пратчет почина през март 2015 година на 66-годишна възраст, след като близо осем години се бори с коварната болест.

Според анализите на Международната асоциация на болните от Алцхаймер се очаква, че през 2030 година броят на страдащите от Алцхаймер и сродни деменции в света ще достигне близо 66 милиона души, което е почти два пъти повече от броя на болните в момента – 35.6 милиона души.

Все още не са напълно ясни причините за появата на Алцхаймер. Не съществуват и лекарства за забавянето на болестта. Въпреки това много специалисти работят усилено в различни научни направления, за да разберат какво предизвиква заболяването и как то да бъде спряно.

Генетиката е научна област, изследванията в която биха могли да доведат до откриването на причините за появата на болестта на Алцхаймер и да помогнат за определянето на застрашените от нея хора. За постигането на положителни резултати в превенцията и лечението на болестта са много важни генетичните изследвания и откриването на нови гени.

Болест на Алцхаймер

Учени от Училището по медицина към Университета в Индиана са открили нов ген на имунната система, свързан с амилоидни плаки в мозъка. Изследванията са продължили две години и са обхванали близо 500 човека, страдащи от болестта на Алцхаймер. На пациентите е направена позитронно-емисионна томография.

Анализът на получените от нея данни е показал, че вариантът на гена IL1-RAP е свързан с увеличаването на амилоидните плаки в мозъка, а повечето специалисти смятат, че важна роля за започването на необратимите промени в мозъка на пациентите има пептидът Аβ42.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати