ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Да се справим с врасналия нокът

Да се справим с врасналия нокът

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Враснал нокът
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Врастване на нокътя наблюдаваме, когато нокът се забие в меката част, обграждаща нокътната плочка. Получава се най-често при пръстите на краката, като засегнат обикновено е палецът. Този процес е съпътстван от зачервяване, болка, подуване, разраняване и ако не се вземат мерки по решението на проблема, може да се стигне до сериозни последици.

Но от какво всъщност е причинено врастването?

Понякога врастването може да се дължи на фамилна обремененост, но в повечето случи е причинено от небрежност. За появата на проблема до голяма степен допринася носенето на неудобни обувки. Друг път пък вината трябва да се търси в неправилното подрязване на ноктите. Каквато и да е причината обаче, е желателно е да се вземат мерки, за да не се задълбочава възпалението.

Като за начало започнете всяка вечер да киснете краката си в топла вода, смесена с морска сол. Това ще омекоти кожата под нокътя. Ако разполагате с масло от чаено дърво или екстракт от невен, можете да добавите и няколко капки от тях. По този начин ще потушите възпалението и ще предпазите от атаката на микроби.

След като направите няколко процедури с топла вода, можете леко да повдигнете нокътя и да поставите под ъгълчето му малко парче от памучна марля. Намажете мястото с антисептично средство. Сменяйте марлята всеки ден. По този начин нокътят ще бъде отдалечен от кожата и няма да указва натиск върху нея.

Ходила

Междувременно помислите и върху причината за появата на проблема. Ако носите тесни обувки, ги сменете с по-свободни и удобни. Същото се отнася и за чорапите. През лятото си избирайте обувки, които са отворени, а през зимата избягвайте да носите такива, които са заострени. Имайте предвид, че ако не осигурите достатъчно пространство на пръстите си, положението ще се влоши.

Ако страдате от враснал нокът вече дълго време и се притеснявате, че не можете сами да се справите с проблема, задължително потърсете лекар. При наличие на прогресираща инфекция може да се наложи и оперативно лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати