Предпазване от инфекции на ушите

уши

Инфекцията в ухото често настъпва при неправилно спазване на хигиена или при задържане на мръсна вода в ушния канал. По-рядко състоянието може да е породено и от вземане на най-обикновен душ.

Никой не е застрахован от подобен род проблеми, но все пак има мерки, които можете да вземете, за да намалите риска от възпаление в слуховия орган.

Важен момент от цялостната превенция е правилното почистването на ушите. Немалко хора смятат, че е от полза да почистват ушите си с клечки за уши, като проникват с тях надълбоко. Според специалистите това е изключително грешен похват, който може доведе проблеми като загуба на ориентация, болка, влошен слух и куп други нежелани последици.

За да не се стига дотам, е желателно ушите да се почистват, като видимата им част се обтрива с ъгълче на памучна кърпа. Желателно е това да се случва след вземане на душ, тъй като тогава ушната кал се отстранява най-лесно.

След това ушите могат да се доизсушат със сешоар, включен на ниска степен, който се придържа на известно разстояние от главата и се използва в продължение на няколко секунди.

Плуване

Друг вариант е при почистване да се използват клечки за уши, предназначени за бебета, тъй като те имат ограничител и възпрепятстват проникването в клечката навътре в ушния канал. Когато ги ползвате, не оказвайте силен натиск, а просто забършете и попийте внимателно течността.

Може също така да се използва и специален уред за почистване на уши, който засмуква ушната кал с помощта на вакум. Такива устройства са особено подходящи за хора с косъмчета в ушите, тъй като при тях ушната кал се почиства по-трудно. Преди да закупите подобен уред, все пак се уверете, че е напълно подходящ за вас.

За жалост, спазването на добра хигиена невинаги е гаранция за здраве. Както вече споменахме, понякога инфекция може да се появи и при контакт с мръсна вода.

Ето защо е препоръчително да не влизате във водни басейни със замърсена вода. Когато плувате някъде, си поставяйте специални тапи за уши. След това винаги си взимайте душ и после подсушавайте добре ушите си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати