Домашни продукти, с които да спрем кръвта след порязване

Порязване

При порязване могат да помогнат домашни продукти, които се намират във всяко домакинство. Благодарение на тях кръвта, която тече заради порязването, може да бъде спряна. Понякога кръвта тече и не може да спре, въпреки че притискате порязаното място.

Ако просто измиете раната с вода, това няма да спре кръвта, а може да увеличи притока на кръв. Освен това, ако водата от крана съдържа бактерии, раната може да се инфектира. Първото, което трябва да направите, е да легнете или да седнете, за да може порязаното място да е над нивото на сърцето.

Ако в раната има стъкло или друг предмет, трябва да се махне. Но ако в раната има прекалено много парчета, не е добре да се разширява изкуствено порязаното място, за да се отстранят, тъй като това ще затрудни зарастването на раната. В такъв случай е задължително да се отиде на лекар, който да махне парчетата от раната и при нужда дори да я зашие.

Хляб

Старинен метод за спиране на кръвта от порязано място е с помощта на парче хляб. Трябва да се вземе парченце хляб от средата без кора и парченцето се мокри със слюнка, която, както е известно, има кръвоспиращи свойства. Парченцето хляб се слага върху порязаното място и леко се притиска. Много бързо след това кръвта спира.

След като кръвта вече е спряла, е добре раната да се затвори, като краищата ѝ се притиснат един до друг и се фиксират с лейкопласт. Ако сте се порязали с нещо мръсно, веднага дезинфекцирайте раната - за целта ще ви помогне сапунен разтвор.

Парченце чиста кърпа или марля се мокри обилно с вода и след това се топва в сапунен в разтвор или просто леко се намазва със сапун. С марлята се избърсва кожата там, където е порязана, и се измива обилно с чиста вода, най-добре преварена и охладена. След това обаче е добре да отидете при специалист, защото може да се наложи да се бие тетанус, ако порязването е било причинено от замърсен предмет.

Вазелин

След като кръвта спре, е добре раната да се намаже обилно с вазелин, за да може да се защити от проникване на инфекция. Същата работа може да свърши и безцветен гланц за устни.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати