Топло и студено при главоболие

Главоболие

Главоболието е често срещано оплакване, което може да се дължи на различни фактори. Възможно е състоянието да е вследствие на преумора, стрес, грип или някои по-сериозни заболявания. Понякога се появява като страничен ефект след прием на определени лекарства, а друг път - при злоупотреба с енергизиращи напитки, съдържащи кофеин.

Сред познатите методи за справяне с главоболието е прилагането на топло и студено. Когато усетите мъчителен дискомфорт, просто напълнете един леген с гореща вода /колкото можете да изтърпите/ и потопете за 1-2 минути крака в нея. Процедурата е ефективна, тъй като насочва кръвта към долната част на тялото, което пък отпуска напрежението в главата.

При наличие на тъпа, не толкова изявена болка, опитайте и компрес с топла вода. Просто навлажнете носна кърпата с гореща течност. Изстискайте плата и го наложете върху челото си. Изчакайте няколко минути, докато кърпата се изстуди и сменете с контрастен компрес. Този път навлажнете кърпата с ледена вода. Изстискайте, за да се освободи от излишната течност, и я поставете на мястото на топлия компрес.

За облекчение на главоболие можете да използвате и компрес с готварска сол. Една чаена чаша вода се загрява леко /без да кипва/ и в нея се разтваря една супена лъжица сол. Бърка се до получаването на еднородна течност. След това носната кърпа се потапя в нея, изцежда се и се поставя върху челото.

Сол

Вариант също така е да си направите студен компрес с два тампона за грим. Просто ги навлажнете с чиста вода и ги поставете във фризера, докато се стегнат. След това ги поставете върху затворените си очи за няколко минути.

Когато изпробвате някой от изброените методи, имайте предвид няколко правила. След като поставите компреса, е добре да легнете със затворени очи и да се отпуснете напълно.

Мислете за положителни неща и се абстрахирайте от негативни събития. Прилагайки метода, следете и как се отразява той на болката. Ако тя стане още по-силна, преустановете начинанието си и не го повтаряйте.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати