Хоровото пеене помага при старческа деменция

Хорово пеене

Пеенето в хор подобрява здравословното състояние на възрастните, които страдат от старческо слабоумие, установиха британски учени. Старческата деменция може да се окаже обратима.

В опита участие взели 17 двойки, като единият партньор страдал от деменция. Те се включили в уроци по хорово пеене за период от три месеца, след което били помолени да посочат дали усещат разлика в състоянието си.

Оказало се, че психологичното състояние и отношенията между партньорите се е изменило изключително много благодарение на пеенето в хора.

Заниманията и двамата във връзката определили като глътка свеж въздух, която ги сплотила изключително много. Състоянието на страдащите от деменция пък се подобрило многократно и те започнали да възприемат и запаметяват информацията много по-бързо отпреди.

Учените не могат да установят какъв е механизмът на действие на новото си откритие.

Склероза

Според една от теориите по време на заниманията болните се чувстват равноправни както с половинката си, така и с останалите в колектива. Това им дава изключителна увереност в собствените способности, което ги разгръща до неподозирани граници.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати