ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Слушалките за уши ви излагат на риск от гъбички

Слушалките за уши ви излагат на риск от гъбички

Слушалки

Ако често носите слушалки, за да слушате музика с мобилния си телефон, има сериозна опасност да възпалите ушите си, да предизвикате алергия или дори да заболеете от гъбички в ушите.

Основните оплаквания на пациентите са заглъхване и болки в ушите.

Това най-често алармира за различни вирусни инфекции, като в голяма част от случаите при прегледа лекарите установяват, че възпалението е причинено на силиконовите накрайници на слушалките за мобилни телефони, които поставяме в ушите си, потвърждават специалистите УНГ.

Когато в ушния проход се постави нещо, температурата и влажността се повишават, а заедно с тях започва и отделяне на по-големи количества ушна кал.

Всичко това създава благоприятна среда за поява на гъбички и бактерии, казват лекарите пред вестник Телеграф.

Гъбички в ушите

Първите симптоми за болести на ушите в следствие на използване на слушалки са сърбеж, който може да прерасне в лющене, а след време дори да увреди слуха.

В голяма част от случаите пациентите, които не са се обърнали на време към специалист, развиват гъбички в ушите. Те се откриват още с първия преглед на слуховия проход.

За доказване на точния вид гъбички може да се наложи и микробиологично изследване. Само така може да се назначи правилното лечение.

Лечението е трудно и продължително, добавят експертите. В по-тежките случаи може да се наложи прилагането на ежедневни грижи в продължение на месеци.

Локалното лечение започва с аспирация, промивка и почистване на ушния канал. Той трябва да се промие много добре със салицилов спирт.

При по-леките случаи лекарят предписва локални антимикотични препарати. В по-тежките случаи и при намалени съпротивителни сили на тялото се приемат антибиотици през устата.

Като превенция се препоръчва редовното почистване на ушите със спрей, а не с клечки, които само разпространяват бактериите в ухото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати