Аспиринът помага за диагностициране на рака на гърдата

Аспирин

През последните години се предполагаше, че аспиринът може да помага в лечението на рака. Последните тестове, свързани с въпроса обаче, не доказаха връзка между приема му и повишаването на шансовете за успеха в борбата с рака на гърдата.

Те обаче са установили нещо друго – лекарството влияе върху плътността на гърдата. По този начин то може да допринесе за по-ранното диагностициране на състоянието.

Досега редица изследвания сочеха, че приемът на аспирин може да намали риска от рак на гърдата, колоректален рак и други. При тях обаче повечето случаи бяха предклинични и не даваха ясна представа за избегнатите вследствие на приемането на аспирин смъртни случаи. В тях не е взето под внимание и употреба на лекарството в миналото.

Проведеното от учени от Пенсилванския университет във Филаделфия не подкрепят твърдението, че аспиринът има въпросния защитен ефект. Нещо повече – резултатите от него отричат ползите в дългосрочен план от употребата на лекарството от пациентки, засегнати от рак на гърдата.

В следващо изследване учените изследвали 26 000 жени. Те проследили какъв е ефектът от ежедневната употреба на аспирин върху плътността на гърдата - рисков фактор за поява на рака. Малко под 20% от участничките приемали аспирин редовно.

Рак на гърдата

Оказало се, че колкото по-големи дози от лекарството се приемат, толкова по-малка е плътността на гърдата. Жените, при които гърдите остават плътни при напредване на възрастта, са в по-висок риск от развитието на рак на гърдата, а намаляването им пропорционално го намалява.

За да се потвърдят резултатите и евентуалния превантивен ефект на аспирина, са нужни по-широкомащабни изследвания, категорични са учените.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати