Причини и лечение на тензионно главоболие

главоболие

Тензионното главоболие, което тормози много хора над 22-годишна възраст в цял свят, е един от най-разпространените здравословни проблеми. Този тип главоболие се нарича тензионно от английската дума tension - напрежение.

Тензионното главоболие е свързано пряко с напрежение на нервната система и стрес от различен произход. Жените по-често са жертви на тензионното главоболие от мъжете. Пристъпите на този вид главоболие при жените могат да са продължителни и да се проточат повече от 3 месец.

Причините за тензионното главоболие могат да бъдат от най-различно естество. На първо място това е липсата на пълноценна почивка, както и липсата на достатъчно сън. Прекалено силният стрес в работата или в семейството също води до тензионно главоболие.

Диетите не по-малко са в състояние да предизвикат тензионно главоболие, както и завръщането на работа след продължителна почивка. Предстоящ изпит или загуба на работата, особено ако тя е била високоплатена, също е причина за този вид главоболие.

Често при жените причина за тензионното главоболие е раждането и тежкият следродилен период. Прекаленото натрупване на излишни килограми, както и комплексите на тази тема също могат да са причина за тензионно главоболие.

Всички тези причини водят до прищипване на нервите на тилния и шийния отдел на гръбнака, което от своя страна предизвиква силно главоболие. Този вид главоболие възниква внезапно, като силата му е слаба или умерена. То се проявява като болка, която обхваща цялата глава и притиска челото и слепоочията.

силно главоболие

Пристъпът на тензионно главоболие може да се прояви посред сериозен разговор по време на работа и след половин час да изчезне. Периодичното тензионно главоболие е това, което се случва един-два пъти в седмицата, а хронично е това, което не спира повече от 2 седмици и всеки месец се повтаря.

Тензионното главоболие често е придружено от разсеяност, постоянна умора, бързо изморяване, раздразнение, болки в мускулите, проблеми със заспиването, трудна поносимост към прекалено ярка светлина и прекалено силни звуци.

Тъй като тензионното главоболие освен че причинява неприятни усещания, намалява в голяма степен работоспособността, е добре да се лекува. Това може да стане с изолиране на източниците на стрес, помощ от психоаналитик, осигуряване на пълноценна почивка.

А ако решите да лекувате тензионното главоболие с медикаменти, те трябва да са предписани от специалист, за да не се стигне до усложнения. Добре е редовно да се разхождате на чист въздух, да спортувате и да не прекалявате с храната - това ще ви помогне в борбата с тензионното главоболие.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати