Подути лимфни възли: какво да предприемем?

Подути Лимфни възли

Ако имате подути лимфни възли, трябва незабавно да се обърнете към лекар. Те са знак за заболяване на организма, което може да е възпаление, инфекция или отключено злокачествено заболяване. В човешкия организъм има над 600 лимфни възела. Тяхната роля е да възпират инфекциите и да обработват причинителите им.

Подуването на лимфните възли е знак за болестен процес. При заболяване обикновено се подуват възлите, които се намират под брадичката и около гърлото, под мишниците и тези около слабините. Подуването означава, че съдържащите се в тях защитни клетки на организма се борят. Само лекарите могат да определят дали това е в следствие на алергия, възпаление, инфекция или отключено злокачествено заболяване и какви мерки трябва да се предприемат.

Когато забележите подути лимфни възли, трябва веднага да потърсите консултация със специалист. Не трябва да изпадате в паника. Каквато и да е причината, съвременната медицина е напреднала. Но е много важно незабавно да потърсите лекар. Каквото и да е заболяването, то се определя от наличието на различни симптоми и се диагностицира с помощта на изследвания.

Има и природни средства, които могат да ви помогнат в борбата с подутите лимфни възли. Такива са ябълковият оцет, лукът, чесънът и някои билки.

Ябълковият оцет има благоприятно действие срещу възпалителните процеси във възлите. Пийте по две супени лъжици оцет, разредени с вода, през 4 часа.

Опитайте и смета от лук и мед. Нея може да приготвите, като нарежете малка глава лук, няколко скилидки чесън и ги сложите в буркан с мед. Оставете да престои около месец, а след това яжте по няколко лъжици веднъж дневно.

Лимфни възли

Билките, отварата от които помага в борбата с подутите лимфни възли, са ехинацея, американски женшен, корен от репей, червен корен. Чайовете от шипка и джинджифил също са много ефективни.

Гаргарата също може да е полезна. Правете гаргара със солена вода, която ще получите като в една чаша вода разтворите лъжичка сол. За да има резултат, правете по четири пъти на ден. Гаргара може да се направи и с куркума – разбъркайте половин лъжичка куркума в чаша вода.

Облекчение ще ви донесе и лимфодренажният масаж, който стимулира лимфотока. Такъв масаж се прави само от специално обучен терапевт.

Редовно правете упражнения, защото заседналият начин на живот забавя циркулацията на лимфата. Ходете пеша, скачайте на въже, спортувайте!

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати