Подути лимфни възли на врата: Какво трябва да знаем?

преглед на лимфни възли

Подуването на лимфните възли е ясен знак, че организмът страда. Не бива обаче веднага да си мислите за най-страшното – рак. Има редица заболявания, които могат да доведат до уголемяване на лимфните възли. Консултацията с лекар е задължителна.

Лимфите са от изключително значение за човешкия организъм. Тяхната система е паралел на кръвоносната. Състои се от съдове и възли; по съдовете протича течност – лимфа, която съдържа лимфоцити, фибриноген, мазнини и малки количества протеини.

Тя служи за транспорт на хранителните вещества, които поемаме, извежда ненужните течности от клетките и филтрира опасностите за тялото. Лимфните възли се подуват при инфекция, възпаление или злокачествено заболяване.

Най-честата причина за подуването на лимфните възли на врата са фарингитът или острият ларингит. Причина за това състояние могат да бъдат зъбните абсцеси и дори СПИН, но значително по-рядко. Последните две причини са толкова редки, че за тях не си струва да става дума.

Ако имате болезнен на допир лимфен възел на врата или под челюстта, обикновено в добавка към неприятното усещане най-вероятно имате и болно гърло, придружено с температура. Причината е, както може би се досетихте, обикновена настинка.

подути лимфни възли

Според лекарите причина за притеснение има само когато при допир подутият лимфен възел не предизвиква болка. В такива случаи, особено ако няма симптоми на инфекция, може да се окаже, че подуването е в резултат на онкологично заболяване. Дори и при такива характеристики на подутия лимфен възел на врата обаче не трябва да се изпада в паника – понякога всички изследвания дават добри резултати, а уголемените лимфни възли се връщат към обичайното си, неактивно състояние.

Подуването на лимфите на врата може в редки случаи да е в следствие на заболяване на самата лимфна система. Има регистрирани случаи и когато подуването е вторичен симптом, който се появява след заболяване на друг орган в тялото.

В тези ситуации уголемяването им е поради факта, че те просто изпълняват защитните си функции. След като бъде излекувано основното заболяване, и подутите лимфни възли се успокояват.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари