ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми на зараза с хеликобактер пилори

Симптоми на зараза с хеликобактер пилори

Болки в Стомаха
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
39.20 лв.
Виж ››

Много често стомашно-чревните проблеми се дължат на зараза с хеликобактер пилори и инфекциите причинени от чуждите микроорганизми, попаднали в тялото на човек. Изследвания дори показват, че тя е и една от основните причинители на язвата. Смята се също така, че хеликобактер пилори е най-често срещаната инфекция в света.

Микроорганизмът засяга стомаха при дванадесетопръстника. Този вид бактерия уврежда лигавицата на стомаха и на другите вътрешни органи. Тя отделя токсини, които бързо се разпространяват в организма. Именно поради това в стомаха се появяват възпаления, които водят до гастрит и язва.

За разлика от други бактерии, хеликобактер пилори вирее спокойно в киселинната среда на стомаха и дори благоприятства там. Приспособима е към външните условия и се закрепва устойчиво за стените на вътрешните органи. Оцелява с ограничен достъп на кислород и е способна дори да променя формата си.

Няколко са основните симптоми, които могат да ви наведат на мисълта, че сте се заразили с хеликобактер пилори. На първо място ако изпитвате болки в областта на стомаха след хранене, трябва задължително да се консултирате с гастроентеролог.

Също така след хранене, ако при оригване има връщане на стомашно съдържане под формата на киселини, миризма и вкус обратно в хранопровода и устата, това също е симптом за зараза.

Болка

Друг такъв е честото гадене, придружено с повръщане. В тази графа влиза и образуването на газове, придружени с къркорене на корема. Променливостта във функционирането на чревния тракт – поява на запек, който се редува с диария от време на време, е почти сигурен показател на заразата с хеликобактер пилори

Други показателни симптоми за наличието на упоритата инфекция са трудното преглъщане, нарушеният апетит, отслабването, както и наличието на кръв в изпражненията или повърнатата маса.

Лечението на заразата с хеликобактер пилори преминава през няколко етапа, като при тях се редуват медикаментозни средства, придружени със строг хранителен режим, в който се набляга основно на месните продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати