Какво да правим при бодежи в сърцето

Бодеж в сърцето

Бодежите в сърцето са често срещан проблем. Те могат да се дължат на различни фактори. Макар и често при появата им хората да се паникьосват, истината е, че няма причини за притеснение. Този вид неразположение се дължи основно на нервна почва. Има и регистрирани случаи, когато бодежи в сърцето се появяват и при невроциркулаторна или вегетативно-съдова дистония, появяващи се при повишена активност на нервната система.

Първото, което трябва да се направи в тези ситуации, е да не изпадате в паника. Ако има нещо, което може да ви навреди при появата на това неразположение, то са именно повишените нива на адреналин и стресът.

При дистонията регулирането на дейността на сърцето се нарушава за кратко. Характерни за заболяването са пулсирането на кръвоносните съдове в тази област на тялото ни и бодежи в сърцето. Дистнония се появява при рязка промяна на времето, месечен цикъл, физическо претоварване и дори при продължителен престой в задушно помещение.

Бодежите в сърцето са също така много често срещани в тийнейджърска възраст. Засега науката не е дала правдоподобно обяснение на този факт, но общоприетото мнение е, че това се дължи на самото порастване.

Въпреки че няма място за паника при тези симптоми, препоръчително е да се консултирате със специалист, в случая кардиолог или невролог. Това важи в пълна сила, ако този вид болки се появява повече от три пъти седмично. Най-честите съвети на медиците при подобни консултации е да не се претоварваме, да не се излагаме на напрежение и да променим, поне за кратко, начина си на живот и хранене.

сърдечен проблем

Единствените случаи, когато трябва наистина да се притесняваме от болките в сърцето са, когато те са придружени с натиск, усещане за свиване, дори парене. Тези симптоми означават, че не страдате от дистония, а става въпрос за стенокардия. Това е форма на исхемична болест на сърцето и консултацията със специалист е спешна и наложителна за навременно започване на лечението.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати