Причини за тремор на ръката и пръстите

Тремор

С термина тремор се описват треперенето и други неволни движения на различни групи от мускули в човешкото тяло, които имат известен ритъм. Най-често с това той се появява при ръцете и пръстите, но също така може да порази краката, торса, лицето и дори главата и гласните струни.

Обикновено това състояние се свързва с различни неврологични заболявания, но често са регистрирани подобни случаи с напълно здрави хора. Състоянието се появява еднакво както при жените, така и при мъжете с напредването на възрастта.

Конкретно тремор на ръката и пръстите се появява при нервни разстройства и депресия. Специалистите обаче са единодушни, че няма точно определено състояние за появата му. Неволно трептене на ръката може да се появи и дори след физическо натоварване, като в такива случаи то се явява реакция на организма на умората на конкретна група мускули.

Тремор се появява и при емоционални натоварвания. В такива случаи засегнатият няма от какво да се притеснява, стига това да е периодично явление. Ако треперенето се учести (повече от три пъти седмично), е необходима консултация с лекар, защото може да става въпрос за функционално разстройство на централната нервна система.

Неволните трептения на пръстите и ръцете може да означават и началото на изпадане в депресивни състояния, породени от стрес или трагични ситуации. При депресия обаче треперят само ръцете, като самите движения са резки и неконтролирани.

Тремор на ръцете

Треморът може да е наследствено състояние, но експертите са категорични, че това са изключително редки случаи. По-често срещан е треморът на ръцете, причинен от злоупотребата на алкохол. При него много ясно е изразено треперенето на пръстите, когато ръцете са протегнати.

Ръцете може да треперят при остра алкохолна интоксикация, която възниква както след употребата на малки дози алкохол, така и при големи. До това състояние може да доведе и употребата на някои видове лекарства, съдържащи кофеин, също така прекаленото пиене на кафе, отравянето с въглероден двуокис.

Треморът в ръката и пръстите може да е и симптом за енцефалит, хормонални нарушения и дори настинка.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати