ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»За какви проблеми подсказва високият пулс

За какви проблеми подсказва високият пулс

Проверка на Пулса

Появата на висок пулс се смята за сигнал от организма, че е настъпила непредвидена промяна във физическото състояние на човек в резултат на болест или стрес. В нормално състояние при възрастен човек пулсът е между 60 и 100 удара в минута. Всяко прескачане на тази граница означава висок пулс.

Медицинският термин за обозначаването на това състояние е тахикардия. Обикновено то е съпроводено със световъртеж, задух, внезапна слабост, бодежи в сърцето.

В резултат на високия пулс организмът започва да страда от липса на кислород, тъй като работата на сърцето е затруднена и най-важният орган не може да изпомпва достатъчно количество кръв към тялото. Причините за това състояние могат да са най-различни – от пренатоварване, през стрес до паника, уплаха и дори притеснение.

Високият пулс може да се разглежда като симптом за някои заболявания, които обикновено не се забелязват от пръв поглед при регулярните медицински изследвания. Честата поява на това състояние може да говори за проблеми с щитовидната железа, бъбреците и ниски нива на кръвната захар.

Сърце

Хората, прекаляващи с енергийните стимуланти, каквито са кафето, черният чай, енергийните напитки и алкохолът, могат да се сдобият с висок пулс. Той може да е и сигнал, че човек не приема достатъчно течности. Ускореният пулс е и симптом за анемия и при треска.

Това състояние се появява и при рязко покачване на теглото и високи температури. В по-голямата част от случаите високият пулс е симптом, който не бива да се пренебрегва, затова е желателно да се обърнете към специалист - кардиолог или ендокринолог.

Ускореният сърдечен ритъм не представлява опасност за здравето, когато е предизвикан от физическа активност. При честата и безпричинна проява обаче сърцето явно е изложено на риск. Точно и затова то подава сигнали, с които да се съобразите и да предприемете незабавни мерки.

В подобни ситуации лекарите обикновено изписват медикаменти, които нормализират сърдечния ритъм. Дори и без фармацевтични продукти от полза срещу високия пулс могат да бъдат йогата, храните, съдържащи калий, калций и магнезий, билки с успокояващо действие и дори навременната почивка, когато се почувствате изморени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати