ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Мъжката брада предпазва мачовците от болести

Мъжката брада предпазва мачовците от болести

Брада

Носенето на брада доби изключителна популярност в последната година. Оказва се, че тя може да ви предпази от болести. Видът на градски дървосекач е не само модерен, но и доста здравословен.

Проучване, проведено от британски специалисти, показва, че в мъжката брада се съдържат полезни бактерии, които активно се борят с инфекциите.

В проведените изследвания са взети проби от кожата и брадата на 409 болнични служители. Резултатите ясно показват, че мъжете с гладко избръсната кожа имат много по-голям шанс да задържат бактерии, които да причинят инфекции.

Най-често откриваната бактерия е стафилококус ауреус. Тя е катализатор за всички кожни и респираторни инфекции.

Инфекциите по кожата на лицето са изключително устойчиви на антибиотично лечение. Установено е още, че гладко избръснатите мъже са с 10% по-застрашени от хранително натравяне.

Всичко това учените обясняват с микроскопичните ожулвания на кожата, които неминуемо се получават по време на бръснене. Те позволяват развитието и разпространението на колонии от бактерии.

Бръснене

В същото време при мъжете с брада подобни проблеми не се забелязват. Оказва се, че брадата отблъсква бактериите и не представлява какъвто и да било интерес за тях.

В нея се открива и полезна бактерия, която учените смятат да използват за създаването на революционен антибиотик. Той ще бъде включен в състава на нов вид афтършейв, който ще предпазва и гладко избръсналите мъже от инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати