ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Имате слаб пулс? Последиците може да са фатални!

Имате слаб пулс? Последиците може да са фатални!

Брадикардия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

За слаб пулс може да се говори, когато сърдечният ритъм на човек падне под 50 удара в минута. За критично слаб пулс се смята, когато ударите паднат под 35 в минута. Много са причините за появата на това смущение на сърдечната дейност. Появата му не означава на всяка цена, че животът на засегнатия е застрашен, но налага задължително посещение при лекар, защото има случаи, в които слабият пулс има фатални последици.

Когато ритъмът на сърцето падне под 40 удара в минута, опасността за здравето на човек нараства главоломно. В тези ситуации мозъкът престава да получава нужното му количество кислород и това може да доведе до трайни увреждания и дори и до смърт. Първият симптом за опасно слаб пулс е виенето на свят, последвано от загуба на съзнание.

Следващият етап от кризата е спиране на сърдечната дейност, при което само бързата медицинска намеса може да доведе до спасяване на пациента. При пулс с ритмичност от 50 удара в минута опасността не е толкова голяма, но човек може да изпита слабост, хронична умора, студена пот и замаяност.

Първосигнално не може да се определят причините за слабия пулс. За това са нужни редица изследвания. Установено е, че хора, които тренират всеки ден, често страдат от брадикардия. Случва се нисък пулс да се предава по наследствен път дори и при здрави хора.

При редовен прием на бета-блокери човек също може да изпадне в това състояние, тъй като те водят до нарушаване на дейността на сърцето. Друга вероятна причина за слабия пулс може да бъде намалена функция на щитовидната жлеза, при електролитни нарушения или язва на стомаха. Бавен пулс се отчита и при отравяния с гъби.

Пулс

Преди да посетите лекар, временната мярка е да се тонизирате с много течности, напитки като чай или кафе. Не бива да приемате лекарствени средства без консултация с доктор. Рязкото спиране на вече предписани медикаменти също е много вредно.

Опитайте се да правите определени физически дейности в дома си и вижте как се променя пулсът ви. Може да опитате и с коремно дишане. Трябва да броите честотата на пулса си на всеки 30 секунди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest