ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ползи от прозяването

Ползи от прозяването

Прозяване
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Прозяването се свързва с чувството на сънливост и нуждата от сън. Едва ли обаче знаете какво се случва в организма ви, когато се прозявате.

Прозявката е не само автоматична реакция, а нещо изключително нужно и полезно за тялото ни. Ето защо:

Нуждата от прозявката се поражда при недостиг на кислород в главния мозък. Тя стартира механизъм за спешна помощ и доставя на клетките на мозъка необходимата доза кислород. По този начин тя го защитава от прегряване.

Прозяването ободрява. Акта на прозяването активизира мозъка и действа ободряващо, когато сте уморени. Характерно е при преумора, скука или монотонна работа. Прозявката доставя голяма доза кислород и засилен приток на кръв, което активизира главния мозък. Ефектът от нея обаче е временен и ако не си осигурите необходимата почивка, ще продължите да се прозявате.

Прозявка

Липсата на желание за прозявка говори за психично заболяване. По правило, ако срещу нас някой се прозява, това е заразно и ние неминуемо също се прозяваме. Ако обаче у нас не бъде предизвикана ответна реакция, това е знак за нарушени социални механизми на адаптацията и психически заболявания като шизофрения и аутизъм например.

Прозяването предотвратява пневмонията. Когато се прозяване, се включват долните части на белия дроб. Те не работят при други условия. Механизмът позволява да се заздрави дихателната система и да се предотвратят състояния като грип и пневмонии.

Интересен факт, който учените наскоро установиха, е че дори децата в утробата на майката също се прозяват. Феноменът се наблюдава от 12-тата седмица от бременността. По този начин най-вероятно се стимулира развитието на главния мозък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати