Смехът предпазва от инфаркт

Смях
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M) - зелен
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M) - зелен
13.00 лв.
Виж ››

Открай време се казва – светът е оцелял, защото се е смял. Това не е просто красива фраза, а в нея има голяма доза истина. Доказват го и учени от цял свят, които споделят мнението, че смехът е здравословен. За разлика от много лекарства той няма никакви странични ефекти.

Затова пък помага при лечението на болки в гърба, високо кръвно налягане, схващания, астма, мигрена и други болежки. Според изчисленията на учените една минута искрен смях е равна на над 40 минути гимнастика. Ако се смеем около час, без да спираме, ще изгорим калориите на едночасова разходка в парка.

Смях в Леглото

Смехът помага на болните от диабет, твърдят японски учени. Те изследвали доброволци в продължение на половин година. Измервали кръвната им захар преди и след като гледали комедии, и се оказвало, че след прожекциите стойностите им вървели към нормализиране. Според учените смехът влияе директно върху онези гени, които контролират нивото на захарта в организма.

Американски учени пък твърдят, че смехът предпазва от заболявания на сърцето. Те са на мнение, че ако се смеем редовно и на глас, а не в шепата си и скромно, сме по-малко застрашени от инфаркт.

Също така учените са открили, че психическият стрес уврежда кръвоносните и лимфните съдове. Това пък довежда до възпаления, натрупване на холестерол в артериите и води до инфаркт.

Затова учени от цял свят препоръчват: смейте се всеки ден, а ако нямате повод, намерете го. И никога не се карайте на децата си, че се смеят от сърце – това само ще ги направи по-здрави.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати