ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пет неща, които убиват мозъчните ви клетки!

Пет неща, които убиват мозъчните ви клетки!

Безсъние

Повечето мозъчни клетки се появяват в детството. Има и такива, които се образуват и в зряла възраст, чак до късните години на живота. Процесът се нарича неврогенеза и протича в някои от основните мозъчни центрове.

Оказва се, че в живота на човек има много фактори, които блокират неврогенезата и не позволяват синтеза на нови мозъчни клетки. Интересното е, че алкохолът не е сред най-опасните. Ето кои са 5-те най-опасни убийци на мозъчни клетки:

Обезводняване

Приемът на алкохол води до процеси в тялото, които водят до загуба на мозъчни клетки. Един от тях е обезводняването. Концентратът потиска синтеза на хормона вазопресин, отговарящ за задържането на вода в тялото. Така колкото повече алкохол пиете, толкова по-често ходите до тоалетна. Следва обезводняване, което е и причина за махмурлука.

То настъпва за 4 часа, а след 8 мозъкът получава церебрална едема, т.е. – подува се. Въпреки че цялото тяло изпраща последните си запаси към клетките му, количеството е недостатъчно и връзките между някои неврони се прекъсват и те биват безвъзвратно загубени. Според някои учени заради получилия се дисбаланс невроните се объркват и започват да разпращат погрешни сигнали.

Безсъние

Всеки човек има нужда от 7-9 часа сън на денонощие. Толкова време е нужно на мозъка ни да премине през всички фази на съня и да почине пълноценно. При периоди на продължително недоспиване започват да умират неврони. Най-пагубно влияе недоспиването след 60-годишна възраст, когато загубата на клетки се ускорява.

Стрес

Стрес

Той е нещо напълно нормално за века, в който живеем. Всичко обаче си има граници и ако стресът се превърне в ежедневие, действа изключително пагубно. В напрегнатите моменти в кръвта влиза кортизол, синтезиран от надбъбречните жлези. Той насочва енергията към органа, който в момента се нуждае от нея, като лишава друг изцяло от нея.

Нивата на кортизол при хронично стресираните хора достигат до критични нива. При тях мозъкът спира да произвежда неврони и увеличава производството на миелинови клетки - мастна тъкан, от която се състои бялото мозъчно вещество. Тя ускорява сигналите между невроните, чието производство обаче е спряло. Това може да доведе до редица умствени разстройства, шизофрения и други.

Пушене

В никотиновите изделия се съдържат над 7 000 токсични вещества, 69 от които доказано водят до рак. Проблемите с белите дробове, бронхитите и инсултите също са често срещани състояния. Именно инсултът е способен да унищожи повечето ви мозъчни клетки. Освен това е доказано, че пристрастените към никотина произвеждат до 50% по-малко неврони.

Пушене

А колкото повече пушите, толкова повече клетки губите. Никотинът ви стимулира, като по този начин прикрива загубите на мозъчни клетки. Опитате ли се да откажете цигарите обаче, със сигурност ще усетите проблемите с паметта.

Наркотици

Противно на всеобщото схващане, марихуаната не убива мозъчни клетки. За сметка на това всички други наркотици го правят. Кокаин, екстази, амфетамини и всякакви синтетични наркотици - те карат човек да изпада в еуфория, като освобождават огромни количества серотонин и норепинефирин. В същото време те убиват невроните, които отговарят за синтеза на успокояващите хормони. Така се развива толерантност към тези вещества, което, от своя страна, води и до пристрастяването към наркотиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати