ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Учени: Полезен алкохол няма!

Учени: Полезен алкохол няма!

Алкохол

Полезна алкохолна напитка не съществува! Алкохолът е токсичен за клетките, ето защо честият му прием крие много повече опасности, отколкото се смята, предупреждават от ДПА, позовавайки се на информация от специалисти.

Много хора смятат, че когато си пийват умерено, не вредят на тялото си, защото количеството на употребяваната от тях напитка е малко. Оказва се обаче, че рискове има, дори и в случаи като тези. Регулярното поглъщане на алкохол, било то и в оскъдни количества, може да се окаже пагубно за черния дроб и мозъка ни.

Но това съвсем не е всичко. Редовното пиене в малки дози се свързва още с повишена опасност от възпаление на панкреаса и лигавицата на стомаха.

Не е изключено то да допринася и за повишаването на кръвното ви налягане и някои сърдечносъдови проблеми. Регулярното злоупотребяване с алкохолните напитки пък може да стане причина за поява на ракови заболявания.

Според Рудолф Хенке - специалист от медицинската асоциация на Северен Рейн, заболявания, които може да доведе регулярният прием на алкохолни питиета, са сред най-сериозните за здравето ни рискове, които обаче могат да бъдат избегнати.

От германския център по проблемите на пристрастяването пък припомнят, че алкохолът е вреден, защото води и до пристрастяване. Ето защо Рафаел Гасман от същия център съветва здравите господа да не приемат повече от половин литър бира на ден. Дамите пък според специалиста трябва да приемат максимум 250 мл от пенливото пиво.

Алкохолизъм

Експертите препоръчват и друго - според тях, за да се радваме на добро здраве, трябва поне два-три дни в седмицата да си правим почивка от алкохола.

Статистиката показва, че обичайно германците пробват алкохол за пръв път, когато са на 14 години, като това се случва под надзора на някой от семейството им.

На шестнадесет години пък те имат право да закупуват недистилирани алкохолни питиета като бира и вино, но не е нужно по време на покупката да бъдат придружавани от възрастен.

Само две години по-късно пък те вече могат да си закупуват какъвто и да е алкохол. Според Гасман обаче това е вредно и минималната възраст за прием на алкохол трябва да стане 18 години. Той също така настоя да се наложи някакво ограничение на рекламите на алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати