Признаци за хормоналния дисбаланс, които често пренебрегвате

Главоболие

Въпреки че хормоните са толкова важна част от живота ни, ние обикновено ги пренебрегваме до момента, в който нещо се обърка с тях. В различни периоди от живота ни те могат да демонстрират присъствието си по категоричен начин.

За съжаление промените, предизвикани от тях, могат да доведат до някои досадни въздействия върху ежедневието ни. Все пак, ако научим основните признаци за хормоналния дисбаланс, можем да предотвратим редица проблеми в бъдеще и бързо да възстановим ежедневния си комфорт. Представяме ви най-разпространените признаци, които подсказват, че нещо не е наред с хормоните ви.

Хроничната умора

Всеки се чувства малко уморен понякога, но ако това се случва с вас постоянно, това може би се дължи на вашите хормони. Ако организмът ви произвежда твърде много прогестерон, започвате да чувствате все повече умора. Друга причина за това състояние може да бъде дисфункция на щитовидната жлеза. При най-малко съмнение посетете лекар.

Безсъние

Безсъние

Обратно на хроничната умора, твърде ниските нива на прогестерон водят до безсъние. Пълната му липсва води до перманентно безсъние, което е изключително опасно за здравето.

Проблеми с паметта

Промяната в нивата на естроген и прогестерон може да се изрази в отслабването на паметта. Имащите този проблем обикновено се оплакват, че не могат да мислят ясно и съзнанието им е обвито в мъгла. Често причината се крие в проблеми с щитовидната железа.

Акне

Упорито акне

Специално в пубертета акнето е нещо нормално. Упоритото акне, което така и не изчезва въпреки третирането му е признак за завишени нива на андроген. Високите нива на този хормон затрудняват работата на мастните жлези и запушват порите.

Стомашни проблеми

Има много причини за болки в стомаха, но този орган е изключително чувствителен към промените на хормоните. Често за подуването на стомаха са виновни завишените им нива.

Главоболие

Отново, много неща могат да предизвикат главоболие. Честа причина за болките в главата обаче е и рязкото спадане в нивата на естроген.

Промени в гърдата

Това е важно! Ако чувствате по-малка плътност в гърдите си от обичайното, нивата на естроген са паднали. Ако пък ги почувствате по-плътни от нормалното, нивата на хормона се повишават. Така или иначе, консултирайте се с вашия лекар.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати