Да си пожелаем здраве в Световния ден на здравето!

Световен ден на здравето

Днес в цял свят се отбелязва Световният ден на здравето. У нас професионален празник имат всички здравни работници.

Световният ден на здравето се отбелязва от 1950 година насам с решение на Световната здравна организация. В този ден организацията отправя апел към всеки един човек - от световните лидери, до обикновените хора, от всяка точка на света да се фокусират върху определено здравно предизвикателство със световна значимост.

Ежегодно СЗО избира мото, свързано с наболял проблем. Така Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Тази година в световния ден на здравето медиците ще почетат своите колеги, загубили живота си в битката с коронавирус, с минута мълчание. В памет на отишлите си лекари точно в 12 часа колегите им от различни болници в страната ще замлъкнат в знак на почит.

Да си пожелаем здраве в Световния ден на здравето!
Снимка: olgalionart /pixabay.com

Ще бъдат включени и сирените на линейки, разположени пред ВМА.

Според статистиката на Българския лекарски съюз през миналата 2020-та година 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са изгубили живота си, докато докато се борят с COVID-19.

През годините 7 април е посветен на профилактиката и лечението на диабета. Само в Европейския регион над 60 милиона души страдат от диабет. Бройката се увеличава прогресивно.

Това се дължи на фактори като наднорменото тегло и затлъстяването, нездравословното хранене и намалената физическа активност. Всичко това се подпомага от социално-икономическите проблеми. У нас болните са 600 000, а още 300 000 дори не знаят, че са потенциално застрашени.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати