Нова надежда за чакащите трансплантация на сърце

Сърдечни болести

Сърца от генетично модифицирани прасета може в съвсем скоро време да решат проблема с трансплантациите на най-важния човешки орган. Това стана възможно, след като учени от Националния институт по трансплантации в Мериленд, САЩ успешно присадиха модифицираните сърца на бабуини.

Приматите оцелели в продължение на две години с новите органи. Това дава основание на експертите да смятат, че с процедурата, известна като ксенотрансплантация, може да се реши тежкият недостиг на органи от човешки донори, което често води до смъртта на пациентите. Много от болните не могат да оцелеят достатъчно дълго, за да дочакат получаването на нов орган.

С помощта на техника, описана като имуномодулация, изследователите са успели да преодолеят отхвърлянето на свинските органи от маймунските организми. Отхвърлянето се случва и при хората, когато тъкан от друг вид е имплантирана в тялото. Този процес е генетично заложен в телата на различните биологични индивиди. Имунната система атакува органи и тъкани, които не припознава като свои.

В обещаващото изследване били оперирани пет бабуина. На всяка от маймуните били дадени комбинация от лекарства, за да се промени имунната им система, така че тялото да не атакува новите органи.

Резултатите, които получихме в няколкогодишното ни изследване, са повече от обещаващи. Те ни водят с една стъпка по-близо до времето, когато ще можем да използваме органи от лабораторно отгледани животни, за да покрием нуждите от органи за хора, казва доктор Мохамед Мохидин. Той е завеждащ катедрата Трансплантации в Института в Мериледн и автор на изследването.

Учените, чиято работа е публикувана в списание Нейчър Комюникейшънс, използвали свине. Животните са претърпели три генетични модификации, така че органите им да станат универсални за всяка имунна система. В работата си учените използвали коктейл от антитела и лекарства, като с тях успели да направят фина настройка на имунната реакция в маймуните, така че те да не отхвърлят трансплантацията.

Сега учените чакат разрешение да започнат работа с хора. Превенцията на отхвърляне на сърце от друг биологичен вид ще е най-голямото предизвикателство за екипа на доктор Мохидин. Според експерта дори и сега екипът му може да гарантира, че присадени сърца биха били поне 900 дни в човешкото тяло, но те искат да удължат този срок много повече.

Според автора на изследването най-подходящи доброволци за изследването му ще бъдат пациенти, които са в последен стадий на отказ на органите им от функциониране.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати